Beste carnavalisten en overige lezers,

Zestien jaar was ik toen ik voor het eerst de bouwloods van carnavalsvereniging de Stroatkroepers binnen liep. Ik wist niet wat ik zag: Lasapparaten. Slijptollen. Metaal. Verf. Een ontwerp van een wagen, getekend door Gerard Huisintveld. Ik kreeg meteen een lasapparaat in de handen gedrukt en mocht aan de slag. Geweldig. Wegens de Eerste Golfoorlog ging de optocht dat jaar niet door, maar ik was besmet met het carnavalsvirus. Een hardnekkig maar heel plezierig virus. Beter dan… nee laat maar. Laten we het daar niet over hebben. We zijn blij dat we dit jaar weer carnaval mogen vieren!

We zijn nu 33 jaar verder. En de snelle rekenaars onder u weten dus nu dat ik 49 jaar jong ben. Gelukkig nog ver verwijderd van ‘een Abraham in de tuin’. Wel staat er dit jaar heel wat anders in de tuin als het goed is: een bord dat ik dit carnavalsjaar Prins van Losser mag zijn. Een geweldige eer! De Stroatkroepers hadden twee jaar gelden hun 33-jarig jubileum. En dat was mede de reden dat ik gevraagd ben door de vriendelijke mensen van de aanzoekcommissie. Ik heb twee jaartjes moeten wachten, maar nu is het dan zover: Samen met adjudanten Kris en Kevin gaan we dit jaar voorop in het feestgedruis. Kris Huttenhuis is mijn zwager en hij is ook binnen de Stroatkroepers actief geweest als voorzitten en wagenbouwer. Kevin Wijering is binnen de vereniging nog steeds heel actief als voorzitter en wagenbouwer, dus ik mag me dit jaar in goed gezelschap begeven! Samen met hofchauffeur Bjorn Scheffer zullen we er een grandioos feest van maken.
Bjorn ken ik als lid van de Raad van Elf van de Martinikerlkes en natuurlijk als de zoon van Marga, die fantastische outfits maakt voor hoogheden, en Marco, die o.a. in de aanzoekcommissie van de Martinikerlkes zit. In het seizoen 2019-2020 mocht ik namelijk adjudant zijn van Vorst Mark van de Martinikerlkes. Samen met adjudant Martin en met onze gezinnen hebben we een fantastisch carnavalsjaar gehad. Ik ben Mark en de Martinikerlkes niet alleen zeer dankbaar voor de mooie tijd, maar ook voor het feit dat ik dit “stagejaar” veel geleerd heb over het optreden als hoogheid in het Losserse carnaval. Het was geweldig!

Voor we verder praten over carnaval, wordt het hoog tijd dat ik de allerbelangrijkste mensen in mijn leven aan u voorstel: Mijn lieve en mooie vrouw Sabine en onze twee dochters Joëlle en Emily. Sabine ken ik sinds 1994 en in 2005 zijn we getrouwd. Sabine werkt in Kliniek Twente in Oldenzaal als doktersassistente en vaatlaborante. Joëlle is 14 jaar en zit in het derde jaar van het Meerik, een school voor VSO in Enschede. Emily is 12 jaar en zit in het eerste jaar van het Twents Carmel College in Losser. Ze steunen me van harte bij alle activiteiten die ik onderneem. Samen gaan we er een mooi carnaval van maken!

Momenteel ben ik bij de Stroatkroepers nog actief als secretaris en, voor zover het in te plannen is, als wagenbouwer. Bovendien ontwerp ik alweer heel wat jaren de carnavalswagen van de Stroatkroepers. Dat mag ik nu ook alweer meer dan 11 jaar doen voor de Hoalthakkers. Deze vereniging, waar ik steunend lid van ben, weet altijd mooie voorstellingen op straat te brengen. Dat laatste geldt natuurlijk ook voor de Martinikerlkes. En ook voor deze vereniging mocht ik dit seizoen het ontwerp van de voorstelling maken. Ik ben erg benieuwd wat de verenigingen dit jaar op straat brengen, want laat het duidelijk zijn: de Losserse carnavalsoptocht is voor mij echt een van de hoogtepunten van het carnaval!

Explicate B.V. is de naam van mijn bedrijf. Explicate treedt op als agentuur voor een aantal bedrijven op het gebied van beveiligingstechniek. Zo verkoop ik onder andere voor het Italiaanse merk Tattile hun kentekenlezers in de Benelux, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. Deze kentekenlezers kunt u bijvoorbeeld ingebouwd zien in de slagbomen van de Van Heekgarage in Enschede. Door deze kentekenlezers gaat de slagboom automatisch open als u betaald heeft en de garage wilt verlaten. Maar Explicate vertegenwoordigt daarnaast in Nederland bijvoorbeeld ook Fidelix, een Fins bedrijf op het gebied van gebouwautomatisering, Gamanet, een Slowaaks bedrijf met een heel mooi security management systeem en Cosafe, een Zweeds bedrijf met een slimme oplossing voor communicatie in crisissituaties. Daarnaast ben ik mede-eigenaar Security On Screen B.V. Dit bedrijf beheert een website en grote LinkedIn-groep op het gebied van beveiliging en ondersteunt zo de PR en marketing van klanten. Genoeg te doen dus.

Naast mijn werk en het carnaval maak ik graag tijd voor andere activiteiten. Zo ben ik voorzitter van het bestuur van SKOLO, de overkoepelende stichting voor de vijf Katholieke basisscholen in Losser en Overdinkel. Daarnaast ben ik penningmeester van A.G.V. Losser, een vereniging met bijna 400 leden die actief zijn met turnen, dansen of Yoga. We wonen al jaren met veel plezier aan de Gronausestraat in Losser en we zijn blij onderdeel te mogen zijn van buurtschap “De Zoeke”. Binnen het bestuur van “Buurtschopvereniging De Zoeke” ben ik secretaris.

Ik, Prins Maarten de eerste, Adjudanten Kris en Kevin, hofchauffeur Bjorn en natuurlijk ons hele gevolg wensen jullie een grandioos carnaval toe! Geniet er onmeunig van en laten we samen het carnaval in de gemeente Losser koesteren en nog mooier maken dan het al jaren is!

Ons motto dit jaar: “A’t nig löp, heanig an. Wie kroept wa vedan!”

Carnavaleske groeten,
Prins Maarten de eerste, Sabine, Joëlle en Emily