Van ouderencarnaval naar seniorencarnaval

Vandaag de dag zijn we maar wat blij dat Prins Alfred 1e (Gerritsen) in 1994 het idee had om ook een carnavalsmiddag voor ouderen te organiseren. Eigenlijk destijds de enige groep zonder een eigen carnavalsfeest. De naam is inmiddels omgedoopt in seniorenmiddag, maar de formule staat als een huis. Commissielid Paul Hendriks is er vanaf het begin bij betrokken geweest. Eerst als sponsor van de hapjes, hij had de Albert Heijn winkel in Losser, later als medeorganisator.  Al jaren voert hij de regie. De eerste edities kenden slechts een handjevol bezoekers. Toen de gezelligheid van deze middag eenmaal bekend werd, werden het er snel meer. Zo wilde het in die begin jaren ook nog wel eens gebeuren dat de oudjes gebracht werden, met de vraag … “hoe laat köw ze weer ophaaln”. Dat is tegenwoordig wel anders. Ook Jan Riesewijk is er vanaf het begin bij, eerst als artiest met of zonder accordeon, later commissielid en inmiddels ook beroemd om z’n populaire buut. Wim Pothoven is als presentator, in 1996 toegetreden tot de Commissie Seniorencarnaval Losser. Het succes van de middag is volgens het organiserende drietal, het kleine team, de korte lijnen en een duidelijke taakverdeling binnen het trio. Natuurlijk moet hierbij aangetekend worden dat de vele vrijwilligers, sponsoren en zaalhouders ook telkens een belangrijk aandeel hebben in het welslagen van het feest. De organisatie is hierover heel duidelijk, “alleen kunnen we het niet”.

De gedachte achter de middag is altijd geweest om ouderen, voor wie niets specifieks werd georganiseerd, van een eigen carnavalsfeest te laten genieten. Vandaar ook de oorspronkelijke naam Ouderencarnaval. Vandaag weten we, het heeft allemaal prima uitgepakt voor de organisatoren van het eerste uur.  Zekerheid is dat het vaste programma met muziek, zang, dans, een buut en carnavalselementen velen lokt naar de seniorenmiddag. Volgens sommige bezoekers de mooiste middag uit het feestschema van de organiserende, 55-jarige, Gaffel Aöskes. De Bakkers van Alink leveren vanaf de allereerste editie al de cake gratis, de verschillende zaalhouders hebben altijd de koffie gedaan en de hapjes worden ook alweer jaren belangeloos geschonken door Plus Bellers in Overdinkel. Ferdy de Boer en z’n oud ijzer-activiteiten dragen tegenwoordig zelfs financieel bij aan het slagen van het feest. Als het budget even niet voldoende is komt hij over de brug.  En formule met voor en door Losser, mooi hé, zeggen Paul, Jan en Wim dan unaniem in koor.

De aftrap was in 1994 bij Hotel Marktzicht, daarna is men verhuisd naar Café-Zaal Schorfhaar. Het was ook hier dat men dit feest in 2002 van de zaterdagmiddag naar de zondagmiddag verplaatste. De reden: de bruiloft van Willem-Alexander en Maxima (het kon minder!).  Daarna altijd op zondag gebleven. Schorfhaar veranderde van eigenaar en vanaf 2006 werd hét seniorenfeest georganiseerd bij “Saksenstal Gerrit” in Overdinkel. Dit was de locatie die de meeste ruimte bood aan het almaar stijgende aantal bezoekers, op het hoogtepunt zelfs bijna 400 personen.  De afschuwelijke brand in 2012 betekende helaas voor velen het einde van deze top-locatie. Men zat met de handen in het haar. Gelukkig kwam Herman Poorthuis van Hotel-Café Smit in 2013 met hulp in de vorm van een feesttent. Een beetje te groot, maar het feest kon wél doorgaan. Vanaf 2014 zijn we weer helemaal gelukkig met de huidige feestplek bij Café-Zaal ’t Spoortje aan de Gronausestraat.

Minder bekend, maar zeker zo belangrijk, is waarschijnlijk dat naast de seniorenmiddag ook een carnavalsavond voor de ouderen van St. Maartenstede wordt verzorgd. In het bejaardenhuis op locatie, maar telkens met evenveel enthousiasme en plezier zoals dat nu eenmaal met carnaval gaat.